Horskí záchranári absolvovali dve náročné akcie v masíve Gerlachu: Pomoc potrebovali horolezci po páde


Foto: Horskí záchranári absolvovali dve náročné akcie v masíve Gerlachu: Pomoc potrebovali horolezci po páde Foto: Horská záchranná služba – hzs.sk; úprava redakcie

V nedeľu 30. júna absolvovali horskí záchranári dve náročné akcie v masíve Gerlachovského štíta. V oboch prípadoch potrebovali pomoc zranení horolezci, ktorí počas výstupu na štít spadli. Počas akcie situáciu znepríjemňoval silný nárazový vietor.

V prvom prípade počas výstupu Martinovou cestou na Gerlachovský štít v oblasti Litvorového sedla si 40-ročný člen slovenských horolezcov spôsobil pádom poranenie hlavy, hornej a dolnej končatiny. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS, Letka Ministerstva vnútra SR, ako aj poľský TOPR.

Počasie znepríjemňovalo záchrannú akciu

Pre silný nárazový vietor však bolo nasadenie leteckej techniky neúspešné, a preto horskí záchranári smerovali k zranenému mužovi pozemne. Po zlepšení poveternostných podmienok bol Letkou Ministerstva vnútra SR do nižších partií Velickej doliny privezený spolu s ďalšími príslušníkmi HZS materiál potrebný pre evakuáciu. 

Muž bol záchranármi ošetrený a pripravený na pozemný transport. Záchranári HZS zniesli zraneného k Sliezskemu domu, kde bol odovzdaný do starostlivosti posádke RZP. Počas prebiehajúcej akcie potreboval pomoc aj 49-ročný slovenský horolezec.


Padal približne 20-metrov

Horolezci vystupovali Velickou próbou a jeden z nich pod Kotlovým štítom v smere do Batizovskej doliny utrpel približne 20-metrový pád. Privodil si vážny úraz hlavy, chrbtice, dolnej končatiny. Prvotné ošetrenia mu poskytol okoloidúci horský vodca, ktorý je zároveň profesionálny horský záchranár. 

„Okrem starostlivosti o pacienta do príchodu ďalšej pomoci, poskytoval horský vodca z miesta aj dôležité informácie o poveternostných podmienkach, za čo mu patrí poďakovanie. Záchranári z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry pacienta po dosiahnutí vyšetrili, poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pripravili ho na letecký transport,“ uvádza HZS na internetovej stránke.

O súčinnosť bol požiadaný poľský TOPR, ktorý pacienta evakuoval z terénu a previezol ho do nemocnice v Zakopanom.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: