Prešovčania si raz za niekoľko desaťročí „doprajú“ modernizáciu futbalového štadióna. Hovorí vám niečo akcia T?


Foto: Prešovčania si raz za niekoľko desaťročí „doprajú“ modernizáciu futbalového štadióna. Hovorí vám niečo akcia T? Foto: Facebook/Peter Krajnak

Prešovčania s napätím sledujú výstavbu Futbal Tatran Arény, ktorá sa má v roku 2025 stať dejiskom Majstrovstiev Európy vo futbale do 21 rokov. Aj napriek problémom, ktoré túto stavbu sprevádzajú, spoločnosť Futbal Tatran Aréna sľubuje úspešný koniec. Obnovy však zažil štadión aj v minulosti. Hovorí vám niečo akcia T?

Táto akcia sa spája s rokom 1955 až 1956, kedy bol zrekonštruovaný štadión Tatrana Prešov. Na udalosť upozornil poslanec MsZ Prešov Peter Krajňák na sociálnej sieti. S prácami na ihrisku sa začalo v septembri 1955 a ako informuje bulletin, ukončenie bolo naplánované na 1. júl 1956. Štadión bol však slávnostne otvorený už 3. júna 1956.

Pomáhali brigádnici

V rámci rekonštrukcie bolo zatrávnené hlavné ihrisko, prevedené a zaškvárované tréningové ihrisko, upravené malé tréningové ihrisko, kanalizácia, vodovod, elektrina, plot s bránami okolo atletickej dráhy a podobne. Na všetky práce boli jednote poskytnuté financie 130-tisíc Kčs.

„Hodnota uvedených prác prevyšuje požadovaný pomer, lebo činí okolo 500-tisíc Kčs. Tieto práce boli prevedené väčšinou vami, ktorí budete prítomní otvoreniu štadiónu, alebo vhodne voleným materiálom z vyradených dielcov nadnormatívnych zásob. Za túto prácu patrí vďaka vám všetkým brigádnikom, ktorí ste svoj voľný čas a prácu venovali tomuto dielu,“ uvádza sa ďalej v bulletine.


Rekonštrukcia aj v roku 1994

Vedenie ďalej vyzývalo obyvateľov, aby štadión nepoškodzovali a dbali na pokyny usporiadateľov. Ako uvádza Peter Krajňák, okrem toho sa v roku 1994 prebudovala hlavná tribúna a pristavalo sa nové administratívne zázemie ako sídlo klubu. 

Vedenie v bulletine dodáva: „Môžeme byť pyšní, že máme v našom meste tak statočných obyvateľov. Pracovali ste všetci vzorne. Nebudeme vás osobitne menovať, ale určite budete v deň otvorenia na štadióne a najväčšou odmenou pre vás je hrejivý pocit v srdci pri pohľade na vami skutočne pekne vykonanú prácu. Robili ste to pre seba, pre svoje deti, vďaka vám…“

„Prešovčania si raz za niekoľko desaťročí doprajú modernizáciu futbalového štadióna. Teraz smerujeme k výstavbe nového ihriska, ktorého otvorenie sa plánuje na rok 2025,“ dodáva mestský poslanec Peter Krajňák v spomienke na obnovu z roku 1955.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Najnovšie správy