VIDEO: Nájazdy odpadkových migrantov trápia prešovské sídliská. Smeti prenášajú aj z iných okresov


Foto: VIDEO: Nájazdy odpadkových migrantov trápia prešovské sídliská. Smeti prenášajú aj z iných okresov Foto: redakcia, Facebook/ Prešov/ F. P.

Ceny za vývoz odpadu sa v poslednom období výrazne navýšili. O to viac sú obyvatelia sídlisk nervózni v prípade, ak sa smetiaky pred ich domom alebo bytom zaplnia odpadom cudzích ľudí. Svoje o tom vie aj obyvateľ prešovského Sídliska II, ktorý jeden z týchto nájazdov natočil na video.

„Nech sa páči. Tu je pekné video, prečo treba uzamknuté stojiská na odpad. Značka GA. Vykládka plného kufra odpadu priamo do kontajnera. Reakciu po upozornení posúďte sami,“ napísal autor k zverejnenému záznamu.

Tento problém je podľa jeho slov bežným pri mnohých a problém vidí skôr v samospráve. „Tentokrát sa mi podarilo prichytiť týchto pánov, ale koľkokrát sa mi nepodarilo natočiť aj iných, čo tak isto zastavia, vyhodia a pokračujú ďalej. Len chcem upozorniť, že toto sa bude diať ešte viac tým skvelým ‘Oľhovym’ nápadom ohľadom odpadov z rodinných domov. Všetko by bolo OK, ak by mesto Prešov bolo na to pripravené, minimálne zaklietkované všetky stojiska na odpad,” dodal k príspevku.


Problém môže zhoršiť prichádzajúca odpadková politika

Mesto Prešov súčasne pripravuje novú odpadkovú politiku, pri ktorej by bol takýto problém výrazne horším. Podľa občanov by tak mali rodinné domy platiť za vývoz odpadu podľa počtu zaplnených smetných nádob. Ak im ich však „pomôžu plniť“ aj iní občania, obyvatelia by zaplatili výrazne viac. Ľudia tak vo fenoméne takzvaných odpadkových migrantov vidia ešte väčší problém.

Tento prípad pritom nie je výnimkou. Na sociálnej sieti sa pridali desiatky diskutérov, ktorí majú podobnú skúsenosť. „Na Višňovej je to každé ráno, zaparkuje auto a vyloží, čo sa dá,“ komentovala ďalšia Prešovčanka. „Už by to mohli kompetentní nejako riešiť. Platíme úžasné sumy za odpad a niekto nám pravidelne plní kontajnery. A ten bordel, čo po nich ostáva…“ dodal Ľubomír.

S otázkou na to, či má mesto vedomosť o tomto konaní a či je v súlade s novo pripravovanou odpadkovou politikou sme sa obrátili aj magistrátu mesta Prešov. Správu budeme aktualizovať.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: