Rodičia môžu o obedy zdarma pre svoje deti požiadať už len pár dní. Kto má na ne nárok?


Foto: Rodičia môžu o obedy zdarma pre svoje deti požiadať už len pár dní. Kto má na ne nárok? Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Predškoláci a žiaci základných škôl môžu mať obedy opäť zadarmo. Podmienkou však je, aby o ne rodičia požiadali písomne alebo elektronicky, v opačnom prípade budú za ne platiť aj naďalej. Aktualizované zoznamy musia zriaďovatelia škôl odovzdať úradu práce. Väčšina škôl požaduje podanie žiadosti pre budúci školský rok 2024/25 do konca júna 2024, informuje RTVS.

Po novom môžu mať od septembra obedy zadarmo aj niektorí stredoškoláci. Týka sa to najmä prvých štyroch ročníkov osemročných a prvého ročníka päťročných stredných škôl. Podľa hovorkyne Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Ivety Dorčákovej štát poskytuje dotáciu na stravu takmer pol miliónu detí.

Ak rodič dieťa neprihlási, bude platiť

Rodičia by sa mali o obedoch zdarma primárne informovať na škole, ktorú dieťa navštevuje. Každá škola má na to svoj spôsob, preto je dôležité sledovať pokyny konkrétneho školského zariadenia. Niektorí rodičia sa prihlásili cez školskú stránku edupage, kde vyplnili dotazník.


„Ak rodič nevyjadrí záujem o poskytnutie dotácie na stravu v termíne stanovenom zriaďovateľom, dotáciu na dieťa nebude možné poskytnúť, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu rodič zriaďovateľa školy nepožiada,“ zdôraznila Dorčáková.

Bezplatné obedy môžu mať aj deti, ktoré potrebujú osobitné stravovanie pre rôzne potravinové alergie, intolerancie alebo ochorenia ako celiakia či cukrovka. V takomto prípade však musia mať v potvrdení od lekára uvedený typ diéty.

O dotáciu na stravu je veľký záujem, niektoré školské jedálne preto majú možnosť každý deň dávať deťom navyše jogurty, šaláty, ovocie a môžu variť pestro. Štát poskytne dotáciu dieťaťu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: