Skončí Pilulka aj na Slovensku? Spoločnosti chýbajú peniaze a jej akcie klesli na historické minimum


Foto: Skončí Pilulka aj na Slovensku? Spoločnosti chýbajú peniaze a jej akcie klesli na historické minimum Foto: Pilulka.sk

„Ružová lekáreň“ Pilulka mala problémy aj v minulosti. Spoločnosť podnikala okrem Česka a Slovenska aj v Rakúsku a Rumunsku, tieto trhy však opustila. Poslednou zahraničnou expanziou siete lekární je Slovensko, avšak je otázne, či aktuálne problémy spoločnosti nemôžu vyústiť až do odchodu aj zo slovenského trhu. O podrobnostiach informoval magazín Forbes.

Pilulka tiež prepustila tretinu zamestnancov. Hodnota jej akcií pritom klesla na historické minimum. Kým v januári 2022 sa obchodovali za približne 72 eur za kus, v súčasnosti je hodnota jednej akcie len 4,50 eur.

„V minulom roku Pilulka prerobila 176 miliónov korún (7 miliónov eur), čo je o 110 miliónov (4,4 milióna eur) hlbšia strata než rok predtým. Tržby jej vlani medziročne klesli o necelých 13 percent,“ píše o vážnych stratách Pilulky magazín.


Firma v súčasnosti hľadá investora, ktorý by ju z finančných problémov vytrhol. „Aktuálne cash flow situácia nie je úplne dobrá. Máme hotovosť, aby sme nejakým spôsobom pokrývali štandardný biznis, ale nie na naštartovanie významného rastu,“ cituje Forbes jedného zo zakladateľov spoločnosti Petra Kasu.

Pokles tržieb očakáva Pilulka aj tento rok. Zamestnancov kvôli šetreniu prepúšťali predovšetkým v centrále spoločnosti: zo 137 ľudí tam ostalo 67 zamestnancov, v skladoch a doprave prišlo o prácu 52 ľudí.

„Osekali sme náklady takmer o 30 percent a na nižších tržbách sme boli efektívnejší. Sústredíme sa najmä na zisk, tržby sú pre tento rok sekundárne. Rast na pevných základoch bude úloha až na budúci rok,“ konštatuje druhý spolumajiteľ spoločnosti Martin Kasa.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: