Turistka uviazla vo Vysokých Tatrách: Záchrannú akciu komplikovalo zlé počasie, na mieste musela prečkať noc


Turistka musela v Tatrách prečkať noc, potrebovala pomoc HZS

Foto: Turistka uviazla vo Vysokých Tatrách: Záchrannú akciu komplikovalo zlé počasie, na mieste musela prečkať noc Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 22. júna potrebovala poľská turistka pomoc horských záchranárov. V Čiernej Javorovej doline v oblasti severnej steny Vyšnej Baranej strážnice uviazla v neschodnom teréne a nebola schopná ďalej pokračovať. 

O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá na palubu vrtuľníka v Starom Smokovci pribrala záchranárov z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry a spoločne smerovali na miesto. Pomoc komplikovali búrky, oblačnosť a silný vietor.

„Napriek všetkej snahe a viacerým pokusom sa do zotmenia záchranárom k turistke nepodarilo dostať. Nakoľko žena disponovala vybavením na núdzové bivakovanie a po dohode s ňou, že je schopná prečkať noc v horách, bola záchranná akcia odložená do skorých ranných hodín,“ uvádza Horská záchranná služba na internetovej stránke.

V nedeľu v skorých ranných hodinách bola opätovne snaha využiť na záchrannú akciu vrtuľník. Požiadaná bola posádka VZZS z Popradu ako aj poľský TOPR, počasie a hmla nedovoľovala nasadenie leteckej techniky. Do terénu vyrazilo päť horských záchranárov zo Starého Smokovca, akcia bola vykonaná pozemne. 

„Ženu po dosiahnutí z exponovaného terénu záchranári vyslobodili. Turistka v sprievode záchranárov HZS bezpečne zišla do Starého Smokovca, odkiaľ pokračovala na vlastnú žiadosť samostatne,“ dodáva Horská záchranná služba.