Roky dotváral kolorit mesta, ZPA Křižík sa dnes mení pred očami. Čo si o prestavbe myslia Prešovčania?


Foto: Roky dotváral kolorit mesta, ZPA Křižík sa dnes mení pred očami. Čo si o prestavbe myslia Prešovčania? Foto: Facebook/ Prešov

Dobre známa červená budova bývalého závodu ZPA Křižík bude už onedlho minulosťou. Stavba, ktorá tvorí charakter mesta už päťdesiat rokov bude už čoskoro odetá v novom šate. Okolie areálu bývalého závodu si prešlo prerodom potom, čo sa v oblasti začal realizovať investorský zámer výstavby druhého bloku nákupného centra Solivaria. 

Charakter bývalej budovy závodu, ktorý v časoch minulých dával prácu stovkám zamestnancov, sa však v posledných týždňoch zmenil. Jej okolie je dnes plné stavebného ruchu. Z pôvodnej stavby dnes na mieste stojí len jej pôvodný skelet, ten by sa mal stať súčasťou nového areálu.


Súčasťou prerábky areálu je aj nový bytový dom. Práve na tieto účely by mala byť v budúcnosti využívaná budova bývalého závodu ZPA Křižík. V jeho útrobách by tak mali vzniknúť nové, jednoizbové a dvojizbové byty.


Developerský zámer nie je Prešovčanom po chuti, nákupných centier majú plné zuby

Na prestavbu kedysi presláveného podniku sa niektorí miestni nemôžu už ani pozerať. Po chuti im nie je ani množstvo nákupných centier a obchodov v Prešove, vedia si predstaviť, ak by investori presunuli svoje záujmy inam. Podľa niektorých by mali isté časti mesta ostať v správe radnice. „Cesty v celom Prešove v katastrofálnom stave ale stavajú sa nákupné centrá a eurofondy sa vracajú do Bruselu, lebo ich nevieme preinvestovať,“ okomentoval osud areálu Jozef. 

Investori by podľa Prešovčanov mali pri svojom developerskom zámere prospievať aj mestu. „Namiesto toho mohli urobiť ihriska pre deti, podporiť mládež v športoch, opraviť cesty a spraviť niečo pre občanov mesta,“ komentovala Anna. „Každý investor by mal povinne odviesť percento zisku do športu a mládeže,“ dodal Michal. 

Na otázku, či by bolo možné tieto areály v rukách mesta využiť lepšie sme sa obrátili na magistrát mesta Prešov. Správu budeme aktualizovať.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: