Chystáte sa na dovolenku? Pozor, štát nestíha vydávať doklady, občanom vracia peniaze


Foto: Chystáte sa na dovolenku? Pozor, štát nestíha vydávať doklady, občanom vracia peniaze Foto: iStock

Vláda ešte skôr rozhodla o zvyšovaní poplatkoch na úradoch, pričom zdražovaniu sa nevyhli ani vybavovačky dokladov, akými sú občiansky preukaz či cestovný pas. S príchodom obzvlášť teplých jarných dní a blížiacou sa dovolenkovou sezónou tak mnohí Slováci chceli ušetriť. Do klientskych centier sa vydali ešte skôr, ako s príchodom 1. apríla do platnosti vstúpili nové cenníky. 

Ako uvádza portál Aktuality, v mnohých prípadoch tak vydávanie dokladov zo strany štátu výrazne mešká. Štandardnú čakačku, podľa ktorej by sa k vám nové doklady mali dostať do tridsiatich dní, si tak nechcene predĺžili mnohí Slováci. 

Štát vyriešil nával ľudí neštandardne

Štát sa tak rozhodol k pomerne neštandardnému kroku. Ľudí, ktorí čakajú za dokladmi nadpriemerne dlhé doby odškodní. V prípade, ak ste požiadali o vydanie dokladov a na ich doručenie do vašich rúk čakáte dlhšie ako 60 dní, bude vám vrátený poplatok. Žiadať oň nemusíte, vrátený by mal byť automaticky. 


Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: