Tragédia z Nitry je varovaním pre všetkých: Stačilo niekoľko náhod a Kristínka zostala v aute. Polícia spúšťa kampaň


Zabudol dcérku v aute: Tragický príbeh z Nitry je varovaním pre všetkých

Foto: Tragédia z Nitry je varovaním pre všetkých: Stačilo niekoľko náhod a Kristínka zostala v aute. Polícia spúšťa kampaň Foto: freepik.com

Pred deviatimi rokmi došlo v Nitre k tragédii, ktorá otriasla celým Slovenskom a už navždy ostane varovaním pre všetkých ľudí. V jeden horúci júlový deň mal Jozef zaviezť svoju 2-ročnú dcérku Kristínku do škôlky, no zhodou trpkých náhod okolností sa tak nestalo. Auto zaparkoval na parkovisku pred svojou robotou v centre mesta a na Kristínku úplne zabudol. 

Behom jedného dňa sa im zrútil celý svet

Keď mu poobede zavolala manželka, že prišla do škôlky po Kristínku a ona tam nie je, uvedomil si, čo sa stalo. Jozef si totiž myslel, že dcérka je v škôlke, no dievčatko pritom ostalo po celý deň v rozhorúčenom aute, čo malo tragické následky. Kristínke už nebolo pomoci. Jozefovi, jeho žene, ďalšej dcérke, ale aj celej rodine sa razom zrútil celý svet.

Na nešťastného a zlomeného otca, ktorý sa musel vyrovnávať s vlastnou vinou a nesmiernym smútkom, sa vtedy navyše vzniesla veľká vlna nenávisti. Približne jeden a pol roka po tragédii za to otec zaplatil najväčšiu cenu – svojím životom. V decembri 2016 ho našli ležať medzi obcami Malanta a Pohranice, kde si bol zabehať. Zlyhalo mu srdce. Len pár mesiacov predtým, v septembri 2016, ho Okresný súd v Nitre uznal za vinného a vymeral mu dvojročnú podmienku. Obžalovaný podal odvolanie a vo veci mal následne rozhodovať Krajský súd v Nitre. K tomu však už nedošlo. 

Vyšla o tom kniha a chystá sa aj film

V roku 2018 opísal celý nešťastný incident spisovateľ Dušan Budzak v knihe Môj život s Jojom. Budzak bol totiž Jozefovým blízkym priateľom ešte zo školských čias. Touto tragickou udalosťou, ale aj desiatkami ďalších podobných prípadov, sa o čosi neskôr inšpirovala aj režisérka Tereza Nvotová, ktorá začala v januári tohto roka natáčať nový film s názvom Otec. Hlavné postavy si v ňom zahrajú Dominika Morávková a Milan Ondrík a premiéra by mala byť koncom roka 2025. 

Zaujímavosťou je, že pripravovaný film sa bude natáčať špecifickou technológiou. V celom filme bude iba 10 dlhých záberov a každému z nich má predchádzať detailná príprava. Režisérka to totiž chce natočiť úplne inak, než na čo je divák zvyknutý. Spočiatku si totiž myslela, že niečo tak tragické ani nie je možné natočiť.

„A potom mi napadlo urobiť to úplne inak. Nerozprávať to tak, ako je vo filmoch bežné, nestrihať, ale v kontinuálnom zábere vojsť do hlavnej postavy otca, a prežiť to spolu s ním. Chcem tak diváka vyviezť z normy a dať mu zážitok, ktorý mu možno otvorí srdce,“ uviedla.

Nezabudni na mňa v aute

Bohužiaľ, podobné prípady sa vo svete stávajú pomerne často - ide o takzvaný syndróm zabudnutého bábätka. Dôležitá je preto prevencia a neustále upozorňovanie na to, aby ste v aute nenechávali svoje deti či domácich miláčikov. 


Každý rok to ľuďom pripomína aj polícia a keďže horúčavy sú tu čoraz častejšie aj počas júna, svoju kampaň „Nezabudni na mňa v aute“, preto odštartovali už teraz. Vo videu prehovoril o jednom prípade aj policajt, ktorý pomohol zachrániť z auta malé bábätko.  


Z auta sa stane skleník 

Podľa polície a odborníkov treba mať v prvom rade na pamäti, že stačí pár minút na priamom slnku a z auta sa stane skleník. Teplota vo vozidle totiž rýchlo stúpne, napríklad, ak je vonku 30 stupňov Celzia, v aute bude v priebehu polhodiny až 50 stupňov. 

„Ak v ňom necháte svoje dieťa, môže dôjsť k zlyhávaniu základných životných funkcií – vedomia, dýchania a krvného obehu. V niektorých prípadoch môže nastať smrť už po 15 až 20 minútach,“ vysvetlila polícia. Deti navyše nevedia z takéhoto nebezpečenstva uniknúť, pretože sa nedokážu dostať z autosedačky alebo si otvoriť okná či dvere. 

V aute niekedy ľudia nechávajú aj svojich psov či iných domácich miláčikov, najmä keď si musia odbehnúť na nákup alebo si idú niečo vybaviť. „Myslia si, že za krátku chvíľu sa im nemôže nič stať. Opak je však pravdou a rovnako ako deťom, aj im hrozia zdravotné problémy z rýchlo stúpajúcich teplôt,“ dodávajú policajti. 

Môže to mať vážne následky

Policajti budú preto i tento rok rozdávať ľuďom na parkoviskách propagačný materiál, ktorý ich má upozorniť na nebezpečenstvo a riziká ponechania dieťaťa a domácich maznáčikov v rozhorúčenom aute. Polícia taktiež radí, aby si vodiči tieto letáčiky ponechali v autách a mali ich vždy na očiach. „Ako pripomienka môžu poslúžiť napríklad aj mobil, peňaženka či kabelka na zadnom sedadle, bez ktorých človek bežne z auta nevystúpi,“ dali ľuďom ešte ďalšiu dobrú radu.  

Strážcovia zákona taktiež pripomenuli, že ponechanie dieťaťa v aute môže mať aj trestnoprávne následky: „V takýchto prípadoch môže ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. Osoba môže navyše čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťaťa.“

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Trnava
Košice
Trenčín
Trenčín
Nitra
Žilina
Banská Bystrica
Nitra
Košice
Trnava
Banská Bystrica
Žilina
Bratislava
Bratislava