×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

V Tatrách opäť prebehne sčítanie kamzíkov: Tento rok sa bude konať skôr


Foto: V Tatrách opäť prebehne sčítanie kamzíkov: Tento rok sa bude konať skôr Foto: pexels.com – Tomáš Malík

Vo Vysokých Tatrách prebehne opäť sčítanie kamzíkov. Oproti minulým rokom sa bude konať o niečo skôr, predbežne by to malo byť prvý júnový týždeň, záležať bude od počasia. Dôvodom skoršieho termínu sú vysoké teploty a s tým spojené komplikácie pri pozorovaní kamzíkov ukrytých v tieni skál. 

„Výsledné čísla na jar sú preto značne podhodnotené. Rozdiel oproti jesennému sčítaniu býva spravidla nižší, čo vykazuje vysokú mieru nepresnosti skutočných počtov,“ uviedla zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová.

Sčítanie sa uskutočňuje pravidelne na jar a jeseň a musí sa robiť súčasne aj na poľskej strane. Z výsledkov čerpajú zoológovia a ďalšie odborné pracoviská Správy TANAP-u. Cieľom je zabezpečiť prostredie, ktoré nenaruší prírodné procesy v tejto skupine živočíchov a umožní jej ďalšie prosperovanie na chránenom území. 

Minulý rok bolo sčítaných 555 jedincov

Minulý rok pri jarnom sčítaní zaznamenali na slovenskej strane Tatier 555 kamzíkov, z toho 45 mláďat. Na poľskej strane bolo 261 jedincov, z toho 18 mláďat. Najväčšie čriedy sa už tradične podarilo sčítať v Belianskych Tatrách, tie ponúkajú zveri bohatú potravnú ponuku a pokoj, ktorý zabezpečuje uzávera vzácnej lokality.

„Počas jarného obdobia vyvádzajú samice mláďatá do terénu a sú veľmi ostražité a zraniteľné zároveň. Preto aj kolegovia, ktorí sa na sčítaní v teréne zúčastnia, musia byť ohľaduplní k prírode a snažiť sa nezasiahnuť do prirodzeného správania kamzíkov. Aj táto aktivita je dôležitá, aby sme zabezpečili pre vzácne endemity dostatočne veľké lokality a prijali opatrenia na ich ochranu,“ dodáva Správa TANAP-u na internetovej stránke.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: