Prešovská župa odovzdala Levoči ambiciózny projekt. Celú prerábku zvládli len za dva mesiace


Foto: Prešovská župa odovzdala Levoči ambiciózny projekt. Celú prerábku zvládli len za dva mesiace Foto: Mesto Levoča

Vedenie Prešovského samosprávneho kraja odovzdalo mestu Levoča výnimočne rýchlo ukončený projekt. Rekonštrukcia križovatky pri Košickej bráne sa začala len 2. apríla, aj keď boli predpoklady na dobu jej výstavby pôvodne nesmelé, výsledok sa dostavil už za pár týždňov. Na slovenské pomery superrýchly projekt vybudovali za necelé dva mesiace, a to za plnej cestnej prevádzky.

Ako mesto uviedlo, konkrétna križovatka bola v meste dlhodobým problémom. Pôvodná doba jej potrebnej rekonštrukcie sa odhadovala na 360 dní. Rekonštrukcia tejto križovatky obnášala výmenu obrusného krytu, zmenu vodorovného dopravného značenia, ktoré bolo nastriekané na nový obrusný povrch a križovatka je po novom označená aj reflexno-dopravnými gombíkmi. 


„Za mesto Levoča môžem povedať, že vybudovanie kruhového objazdu prebehlo veľmi rýchlo a odstránili sa tak rôzne kolízne situácie, ktoré tu predtým vznikali, čím je cesta v meste v tomto úseku bezpečnejšia,“ odkázal primátor Levoče Miroslav Vilkovský.


Zdroj: Mesto Levoča     Primátor mesta Miroslav Vilkovský

Zásluhy si berie aj vedenie samosprávy

Na rekonštrukcii križovatky, z ktorej sa v priebehu dvoch mesiacov stal kruhový objazd, sa podieľalo vedenie prešovskej samosprávy. „Reakcie od vodičov, ktorí túto križovatku používajú už niekoľko týždňov sú pozitívne. Väčším testom prešiel kruhový objazd, keď bol zatvorený tunel Šibeník. Celý víkend prechádzali Levočou stovky áut, kamiónov a prebehlo to bez väčších komplikácií,“ povedal župan Milan Majerský. 

Po dokončení rekonštrukcie však mesto aj samospráva zvažujú kroky, vďaka ktorým by mohli kruhový objazd, no aj samotné mesto opäť raz ozvláštniť. V budúcnosti by ho tak podľa mesta mohlo zdobiť zatiaľ neznáme umelecké dielo.

Zdroj: Mesto Levoča      Župan PSK - Milan Majerský (KDH)