V Prešove bude zavedený množstvový zber odpadu: Zaplatíte len za to, čo vyhodíte


Foto: V Prešove bude zavedený množstvový zber odpadu: Zaplatíte len za to, čo vyhodíte Foto: Ilustračné – Facebook/Technické služby mesta Prešov

Historicky prvýkrát v Prešove bude zavedený množstvový nevážený zber komunálneho odpadu. Ide o systém, v ktorom každý obyvateľ zaplatí len za toľko odpadu, koľko skutočne vyprodukuje. Mesto začína v rodinných domoch a systém bude postupne zavedený celoplošne pre všetkých Prešovčanov. 

„Aktuálne platia všetky domácnosti za odpad rovnaký poplatok na osobu. Ak päťčlenná domácnosť naplní jednu 120-litrovú nadobu oproti dvojčlennej, ktorá naplní dve 120-litrové nádoby odpadu za mesiac, obe platia rovnakú sumu – 55,11 eur na osobu za rok,“ uvádza mesto na sociálnej sieti

V množstvovom zbere domácnosti zaplatia na základe množstva odpadu, ktorý vyprodukujú. Ak domácnosť naplní jednu 120-litrovú nádobu namiesto dvoch, zaplatí menej. Mesto upozorňuje na to, že novinka platí len pre komunálny odpad. Nevzťahuje sa na zelený odpad a zberné nádoby na kuchynský odpad.

Dôležité je vyplniť oznam o zapojení sa k množstvovému zberu komunálneho odpadu. Ak vlastníte viac rodinných domov na území mesta, oznámenie podajte za každú nehnuteľnosť zvlášť. Zmeny, ktoré si nastavíte, budú platiť od 1. januára 2025, nové poplatky budú platiť od 1. januára 2026. Doručiť oznámenie preferovaným spôsobom mestskému úradu je potrebné stihnúť najneskôr do 19. júna 2024. Viac informácií o oznámení nájdete TU.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: