×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Správe TANAP-u neoznámili prelet vrtuľníka, ktorý havaroval pri Chate pod Rysmi


Foto: Správe TANAP-u neoznámili prelet vrtuľníka, ktorý havaroval pri Chate pod Rysmi Foto: Viktor Beránek

Správe Tatranského národného parku neoznámili let vrtuľníka, ktorý 25. mája havaroval pri Chate pod Rysmi. Rozhodnutie na let vrtuľníka v 5. stupni ochrany prírody udeľuje Okresný úrad Prešov. Okresný úrad však nemá vedomosť o tom, že by vydal rozhodnutie na let vrtuľníkom v 5. stupni ochrany.

Každé vydané rozhodnutie úradu, ktorým je umožnený let vrtuľníkom v chránenom území Tatranského národného parku vo výške nad terénom, ktorá je stanovená zákonom o ochrane prírody a krajiny, obsahuje aj ďalšie podmienky. Plánovaný let je potrebné oznámiť Správe TANAP-u, v tomto prípade nebol, a let je možné vykonať len mimo obdobia ochrany kamzíka, teda mimo obdobia rodenia a vyvádzania mláďat a kamzíčej ruje. 

„Vyšetrovanie pádu vrtuľníka spadá pod činnosť Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru pod Ministerstvom dopravy SR. S útvarom komunikujeme a pokiaľ požiada Správu TANAP-u o súčinnosť pri vyšetrovaní, poskytneme ju,“ uviedla Nina Obžutová z komunikačného oddelenia Správy TANAP-u.

Podľa nej majú prelety vrtuľníkmi ponad chránené územia za následok plašenie zvierat. Kamzíky a svište považujú vrtuľníky za predátory, napríklad ako orla, a prirodzene sa pred ním snažia ukryť. V dôsledku takej stresovej situácie môže pri snahe ukryť sa dôjsť k zraneniu zvieraťa a dokonca až k smrti. 

„Obzvlášť v jarnom období, kedy samice vyvádzajú mladé a po zime si hľadajú opäť potravu, je zver veľmi zraniteľná. Konkrétne následky, ktoré spôsobil pád vrtuľníka v uvedenej lokalite budú známe až po dôkladnom vyšetrení nehody,“ dodáva Nina Obžutová.

Článok môžete dočítať zadarmo, ale môžete nás aj podporiť.

Prispejte nám na kávu, nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Chcem prispieť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: